Израел е в контакт с поне десет страни за преместването

...
 Израел е в контакт с поне десет страни за преместването
Коментари Харесай

Израел кани 10 страни за посолства в Ерусалим

 Израел е в контакт с най-малко 10 страни за преместването на посолствата им в Ерусалим по образеца на Съединени американски щати
Това съобщи израелският заместник-външен министър Ципи Хотовели, представена от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

" Във връзка сме с минимум 10 страни, някои от които - в Европа ", за пренасяне на посолствата им от Тел Авив в Ерусалим след решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, сподели заместник-министърката пред публичното радио. 

Тя направи това изявление ден откакто Гватемала разгласи, че ще реалокира посолството си. 

Хотовели не назова страните, за които говореше. 

" Декларацията на Тръмп ще задейства наклонност, за която към този момент виждаме единствено предпоставките ", ограничи се да каже тя. 

Цитирайки израелски дипломатически източници, публичното радио загатна Хондурас, Филипините, Румъния и Южен Судан измежду страните, които биха могли да подхващат сходни дейности. 

Радиото акцентира, че за момента става въпрос единствено за контакти, а не за съответни договаряния за пренасяне в близко бъдеще на посолствата на тези страни. 

Гватемала, както и още десетина страни, имаше дипломатическа задача в Ерусалим до приемането от Организация на обединените нации през 1980 година на резолюция 478, която осъди провъзгласяването от израелския парламент на " обединен и неразделен " Ерусалим за столица на еврейската страна. 

Тогава Боливия, Чили, Колумбия, Коста Рика, Доминиканската република, Еквадор, Салвадор, Хаити, Холандия, Панама, Уругвай и Венецуела реалокираха посолствата си в Тел Авив, където се намираха дипломатическите задачи на други страни. 

Палестинците осъдиха решението на Гватемала да реалокира посолството си като срамен и неприятелски акт.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР